Lähipäivinä Suomen kouluteille tepastelee jälleen kymmeniä tuhansia pieniä ekaluokkalaisia ja valtava määrä muita koululaisia. Kiire on liikenteessä syytä unohtaa ja keskittyä kaikista suojattomimpien ja kokemattomimpien suojelemiseen kouluteillä. Turvallinen koulutie ja liikenne kuuluu jokaiselle vuoden jokaisena päivänä, eikä siihen kuulu esimerkiksi kännyköiden selailu ajoneuvon ratissa, muistuttaa Lähitaksi.
– Koulujen alku merkitsee kymmenille tuhansille vanhemmille ja lapsille uutta ja ainutlaatuista hetkeä. Joillakin koulutie alkaa ensimmäistä kertaa, joillakin se jatkuu uudella luokalla. Yhtä kaikki, koulujen alku on tärkeä hetki kaikille autoilijoille ja teillä liikkuville kerrata turvallisen liikenteen pelisäännöt, toteaa Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen.
Lähitaksin vinkkejä turvalliseen liikenteeseen ammattiautoilijoiden kokemuksista
1. Kiire ja kännykän selailu pois liikenteestä
Kiire autolla ajaessa ei kuulu liikenteeseen, vaan jonnekin muualle. Kiireessä havainnointikyky heikkenee, virheiden määrä kasvaa ja reagointiaika äkillisiin ja yllättäviin liikenteessä tapahtuviin tilanteisiin laskee. Vanha hokema ”maltti on valttia” pitää edelleen paikkansa.
Ja mitä kännyköiden selailuun liikenteessä tulee; tapa on luonnollisesti laissa kiellettyä ja erittäin vaarallinen, mutta siitä huolimatta havaintojen mukaan verrattain yleistä. Hetkenkin päivitysten selailu vie huomion pois ajamisesta, muun liikenteen havainnoimisesta ja ylipäänsä keskittymisestä, ja se voi olla pahimmillaan hyvin kohtalokasta. Älyluurin selailu tuleekin jättää toisaalle.
2. Suojatie on pyhä, aina
Moni lapsi olettaa suojatien olevan turvallinen. Jokaisen tuleekin pitää huolta siitä, että olettamaan voi luottaa. Tee tilaa, hiljennä vauhtia ja anna tietä pienemmille kuin isommillekin koululaisille ja muille jalankulkijoille. Valitettavasti suojatiet ovat termistään huolimatta paikoitellen vaarallisia, koska osa autoilijoista ja muista tielläliikkujista ei niitä kunnioita. Onkin tärkeä tiedostaa, että suojatie on pyhä, ei vain koulujen alkaessa, vaan aina.
3. Ennakointi, tarkkaavaisuus, havainnointi
Lapsi liikkuu liikenteessä impulsiivisemmin, usein äkillisin liikkein ja vähemmän tarkkaavaisesti. Tämä aiheuttaa autoilijoille ja muille tielläliikkujille ylimääräisen ennakoinnin ja tarkkaavaisuuden tarpeen. Autoilijan tulee seurata tarkkaavaisesti ympäristöänsä, katvealueita ja esimerkiksi teiden reunoja, jolloin äkillisesti siihen ilmestyvien lapsien liikkeet voi havaita ajoissa.
4. Asenne ratkaisee
Mikään ei ole tärkeämpää liikenteessä kuin koululaisen ja ylipäänsä ihmisen henki ja terveys. Viritä asenteesi siis tämän mukaan. Kun asenne on kohdillaan, maltillinen, rauhallinen ja positiivinen, muuntuu oma käyttäytyminen paremmaksi kaikkia liikkujia kohtaan.
Lapset oppivat ja imevät vaikutteita aikuisten käyttäytymisestä liikenteessä, jolloin esimerkillisen asenteen, toimintatavan ja käyttäytymisen näyttäminen liikenteessä on myös turvallisuusinvestointi tulevaisuuteen, koska lapsi oppii tuolloin aikuisesta hyvän mallin, Pentikäinen kertaa.
Ole tarkkana varsinkin näissä tilanteissa
Lähitaksin ammattiautoilijat kehottavat olemaan erityisen valppaina näissä tilanteissa ja paikoissa, kun koululaiset aloittavat koulutien. Tarkkaavaisena kannattaa olla toki vuoden joka päivä, sillä esimerkiksi valon määrän väheneminen hiljalleen talvea kohti tekee havainnoinnista haastavampaa.
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Juha Pentikäinen
p. 040 865 0988