Koulut alkavat – Lähitaksin vinkit turvalliseen liikenteeseen

Kesä taittuu syksyksi ja monelle se tarkoittaa koulun alkamista. Ensimmäinen koulupäivä saattaa jännittää, oli se sitten ensimmäinen ikinä tai paluu kesälomalta. Turhaa jännitystä saadaan poistettua keskittymällä liikenneturvallisuuteen. Kokosimme muutaman vinkin, joiden avulla kaikilla on turvallisempaa liikenteessä. Vinkit toimivat ympäri vuoden, ei vain näin koulujen aloituksen aikaan.

Lähitaksin vinkkejä turvalliseen liikenteeseen ammattikuljettajiemme kokemuksista:

1. Kiire ja kännykän selailu pois

Kiire ajaessa ei kuulu liikenteeseen. Kiireessä havainnointikyky heikkenee, virheiden määrä kasvaa ja reagointiaika äkillisiin tilanteisiin laskee. Vanha hokema ”maltti on valttia” pitää edelleen paikkansa. Kännykän selaaminen ajaessa on lailla kielletty ja ylipäätään erittäin vaarallista. Siitä huolimatta havaintojen mukaan se on verrattain yleistä. Hetkenkin selailu vie huomion pois ajamisesta ja muusta liikenteestä. Keskittyminen on silloin aivan väärässä paikassa, viesteihin ehtii vastaamaan perilläkin.

2. Suojatie on pyhä, aina

Moni lapsi ajattelee suojatien olevan turvallinen. Meistä jokaisen tulee pitää huolta siitä, että näin on. Tee tilaa, hiljennä vauhtia, vaikka et näkisikään ketään ja anna tietä pienemmille kuin isommillekin koululaisille sekä muille kulkijoille. Valitettavasti suojatiet eivät tarjoa automaattista turvaa, koska osa autoilijoista ja muista tielläliikkujista ei niitä kunnioita. Mikään ei saa mennä turvallisuuden edelle. Suojatie on pyhä, ei vain koulujen alkaessa, vaan aina.

3. Ennakointi, tarkkaavaisuus ja havainnointi

Lapsi saattaa liikkua liikenteessä usein äkillisin liikkein ja vähemmän tarkkaavaisesti. Tästä johtuen tielläliikkujien onkin oltava ennakoiva ja tarkka heidänkin puolestaan. Tielläliikkujan tulee seurata tarkkaavaisesti ympäristöänsä, katvealueita ja esimerkiksi teiden reunoja, jolloin äkillisesti siihen ilmestyvien lapsien liikkeet voi havaita ajoissa.

4. Asenne ratkaisee

Mikään ei ole tärkeämpää liikenteessä kuin ihmisen henki ja terveys. Viritä asenteesi tämän mukaan. Kun asenne on kohdillaan, eli on maltillinen, rauhallinen sekä positiivinen, muuntuu oma käyttäytyminen paremmaksi kaikkia liikkujia kohtaan. Lapset ottavat vaikutteita aikuisten käyttäytymisestä liikenteessä, jolloin esimerkillisen asenteen, toimintatavan ja käyttäytymisen näyttäminen liikenteessä on myös turvallisuusinvestointi tulevaisuuteen, koska lapsi oppii tuolloin aikuiselta hyvän mallin.
 

Ole tarkkana varsinkin näissä tilanteissa

Lähitaksin ammattikuljettajat kehottavat olemaan erityisen valppaina näissä tilanteissa ja paikoissa, kun koululaiset aloittavat koulutien. Tarkkaavaisena kannattaa olla vuoden jokaisena päivänä, sillä esimerkiksi valon määrän väheneminen hiljalleen talvea kohti tekee havainnoinnista haastavampaa.
 

Takaisin