Luovuttamalla verta voit pelastaa toisen hengen

Lähitaksilainen yrittäjä Matti Karhulahti on luovuttanut verta jo 80-luvun alusta lähtien. Tänä kesänä tuli täyteen 130 kertaa. Nopeasti laskien se tekee yhteensä kuusi ämpärillistä verta vuosikymmenien saatossa.

Mercedes-Benzin tuolin lisäksi Suomen Punaisen ristin Kivihaan veripalvelun penkit ovat tulleet Matille tutuiksi. Luovuttaminen on hänelle elämäntapa, kertoja tulee neljästä viiteen vuodessa. Ja aina Kivihaan luovutuspisteellä. Matin mielestä on hyvä, että verenluovuttamisesta on tehty nykyään helpompaa. Pysyviä luovuttamispaikkoja on myös keskustassa, jolloin käden ojentaminen muiden avuksi on helpompaa päivän muiden askareiden lomassa.

Vinkkinä ensiluovuttajille Matti kehottaa käymään vaikka kaverin kanssa, jolloin mahdollisesti jännä tilanne on helpompi. Yhdessä asioiden tekeminen on muutenkin kivempaa. Luovuttamisesta tulee hyvä fiilis ja apu menee lyhentämättömänä tarvitsevalle.

Lähitaksi on vuodesta 2016 ollut Suomen Punaisen ristin yhteistyökumppani ja ylläpitänyt omaa verenluovuttajaryhmäänsä. Tavoitteena on kannustaa kaikkia lähitaksilaisia osallistumaan tärkeisiin talkoisiin.

Kuuden ämpärillisen lisäksi Matti on avustanut veripalvelua kyyditsemällä työssään kiireellisiä luovuttajia sekä kiireellisiä verilähetyksiä. Taksit ovatkin tärkeä osa myös suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän toimivuutta.

Kudostyypistään johtuen Matti on kutsuttu erikseen useita kertoja luovuttamaan. Mieleen on painunut kerta, kun hänen vertansa tarvittiin pelastamaan vastasyntynyt lapsi. Seuraavana päivänä oli vanhimman lapsenlapsen kastepäivä. Matti oli tullut illalla juuri kotiin pitkän työpäivän jälkeen ja laittanut saunan lämpenemään, kun pyyntö tuli.

- Pieni ihminen taisteli selviytymisestään ja siinä vaiheessa piti päättää meenkö saunaan vai luovuttamaan. No tietysti menin luovuttamaan. Siinä illassa jotenkin konkretisoitui se kaikki.

 

Käy testaamassa alla olevasta linkistä sovellutko luovuttajaksi ja ojenna kätesi apua tarvitseville.

https://www.sovinkoluovuttajaksi.fi/

Takaisin