Uusi tieliikennelaki määrää lapsen turvaistuimen käytöstä takseissa

Uusi, 1. kesäkuuta voimaan tullut tieliikennelaki on tuonut runsaasti muutoksia kaikkien tienkäyttäjien sääntöihin ja oikeuksiin. Muutokset koskevat luonnollisesti myös takseja. Lakiuudistuksessa on lisäksi muutoksia, jotka koskevat nimenomaisesti taksien asiakkaita.

Lasten matkustamiseen takseissa on uudessa laissa kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota. Alle kolmevuotiasta lasta ei saa enää kuljettaa taksissa ilman turvalaitetta, siis esimerkiksi turvaistuinta tai -kaukaloa. Alle 135 cm pituinen lapsi saa kuitenkin taksissa matkustaa turvavyötä käyttäen jollei turvalaitetta ole saatavilla, mutta hänet tulee sijoittaa takapenkille.

Lapsen mukana matkustava huoltaja on vastuussa siitä, että alle 15-vuotiasta lasta kuljetetaan taksissa asianmukaista turvalaitetta käyttäen. Mikäli lapsi matkustaa ilman huoltajaa, vastuu turvalaitteen käytöstä on taksinkuljettajalla.

Lähitaksille matkustajien turvallisuus on ensisijaisen tärkeä asia. Osa Lähitaksin tilausvälityksessä olevista autoista on varustettu lasten turvaistuimella. Jos siis seurueessasi on alle 3-vuotias lapsi tai lapsia, ja tarvitset turvaistuinta, muistathan mainita siitä välittäjällemme jo taksitilausta tehdessäsi. Näin voimme etsiä sinulle auton, jossa turvaistuin on. Huom! turvaistuimella varustetut autot vain ennakkotilauksella! Tai varmista asia kuljettajalta autoa taksitolpalta valitessasi, ennen kyydin alkua.

Toinen taksiasiakkaita koskeva lakimuutos liittyy koulukuljetuksiin. Uuden tieliikennelain mukaan 80 km/h enimmäisnopeusrajoitus poistui 1.6. alkaen, eli kouluajossakin olevat taksit voivat ajaa teillä vallitsevien nopeusrajoitusten mukaisesti.

Takaisin