Ammattiautoilijan vinkit: Näin otat pienet koululaiset huomioon liikenteessä

Koulut alkavat lähipäivinä koko Suomessa ja se tuo liikenteeseen kymmeniä tuhansia pieniä ekaluokkalaisia. Lähitaksin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sakari Lauriala muistuttaa autoilijoita unohtamaan kiireen liikenteessä. Lasten liikenneturvallisuus ja turvallinen koulutie ovat yhteispeliä.

– Pienten lasten koulujen alkaminen ja koulumatkat ovat jännittäviä paikkoja paitsi lapsille, myös lasten vanhemmille. Lähitaksi edustaa ammattimaista tiellä liikkumista ja me koemme, että ammattilaisten tulee aina näyttää esimerkkiä. Alkava syksy onkin jokaiselle liikenteessä olevalle hyvä hetki seisahtua ja laittaa ajamiseen liittyvät perusasiat kuntoon, Lauriala kertoo.

1. Suojatie on pyhä

Kunnioita suojatietä ja hidasta niiden läheisyydessä. Suojatien tulee olla lapselle turvallinen tienylityspaikka, mutta se on vain asfalttia ja maalia ilman jokaisen meidän päätöstä tehdä suojatiestä suojatie. Tee siis tilaa, hiljennä vauhtia ja anna tietä niin pienemmille kuin isommillekin koululaisille.

2. Kiire ei kuulu liikenteeseen

Kiire ottaa usein ihmismielestä vallan, mutta Laurialan mukaan kiire pitäisi jättää kotipihaan.

– Kiireessä moni tuppaa ajamaan kovempaa ja omaan ajonopeuteen kannattaakin kiinnittää huomiota varsinkin koulujen läheisyydessä, Lauriala muistuttaa.

Varaa huonolla säällä enemmän aikaa ajomatkaa varten ja noudata nopeusrajoituksia. Matalampi ajonopeus mahdollistaa myös auton paremman hallinnan täpärissä tilanteissa.

3. Ennakoi ja ole tarkkaavainen

Jokainen auton ratissa istunut tietää, että autoilu vaatii jatkuvaa ympäristön havainnointia. Tämä korostuu etenkin lasten ollessa liikenteessä, sillä lapset käyttäytyvät ja liikkuvat impulsiivisemmin ja heidän liikkeensä ovat vähemmän ennakoitavia. Autoilijan kannattaakin ehdottomasti seurata tien reunoja ja katvealueita, jolloin yllättäen tielle ilmestyvät lapset voi havaita ajoissa.

– Tärkeä osa kuljettajan ennakointia ja tarkkaavaisuutta on myös omasta ajoneuvosta ja vireystilasta huolehtiminen. Autoilu sujuu turvallisemmin, kun kuljettaja ja ajoneuvo ovat molemmat tikissä, Lauriala toteaa.

4. Oma asenne on tärkeä

Tärkeintä on oma asenne, koska siitä kumpuaa myös tapa käyttäytyä liikenteessä.

– Kun puhutaan lasten liikenneturvallisuudesta, ei voida ohittaa aikuisen vastuuta. Se, miten jokainen meistä aikuisista käyttäytyy liikenteessä, vaikuttaa suoraan myös siihen, millaisia liikkujia lapsista kasvaa. Tärkeää olisikin näyttää esimerkkiä lapsille, Lauriala korostaa.

Omasta asenteesta ja esimerkistä voi viestiä lapsille myös muilla keinoin: jos aikuinen räplää mobiililaitteita ajaessaan, lapsi voi oppia saman tavan. Niin oman kuin muidenkin turvallisuuden vuoksi ajaessa kannattaakin keskittyä vain itse asiaan: ajamiseen.

 

Ole tarkkana erityisesti näissä tilanteissa

Lähitaksin ammattiautoilijat kehottavat olemaan erityisen valppaina näissä tilanteissa ja paikoissa, kun koululaiset aloittavat taas koulutien. Tarkkaavaisena kannattaa olla myös myöhemmin, sillä hämärtyvä syksy tekee havainnoinnista vaikeampaa.

LISÄTIEDOT
Sakari Lauriala
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
Lähitaksi Oy
050 433 4230
sakari.lauriala@lahitaksi.fi

 

 

 

 

Takaisin