Vinkkimme koululaisten turvalliseen koulutiehen

(Kuva riskialttiista paikasta: Näyttelijäntie, Pohjois-Haaga, Helsinki)

Kymmenet tuhannet lapset ja muut koululaiset aloittavat koulutiensä lähiaikoina. Kokosimme muutaman vinkin, joiden avulla kaikilla on turvallisempaa liikenteessä. Vinkit toimivat ympäri vuoden, ei vain koulujen aloituksen aikaan.

Vinkkejä turvalliseen koulutiehen kuljettajiemme kokemuksista:

1. Kiire ja kännykän selailu ei kuulu liikenteeseen

Maltti on valttia: kiire ei kuulu liikenteeseen. Kiireessä havainnointikyky heikkenee, virheiden määrä kasvaa ja reagointinopeus äkillisiin tilanteisiin heikkenee. Muista sovittaa nopeus myös aina vallitseviin olosuhteisiin (tilannenopeus). Nopeusrajoitus on vain ilmoitus suurimmasta sallitusta nopeudesta tieosuudella. Kännykän selaaminen ajaessa on lailla kielletty ja ylipäätään erittäin vaarallista ja vastuutonta. Hetkenkin selailu vie huomion pois ajamisesta ja muusta liikenteestä. Viestit ehtii lukemaan perilläkin.

2. Suojatie on pyhä

Moni lapsi ajattelee suojatien olevan turvallinen. Tee tilaa, hiljennä vauhtia, vaikka et näkisikään ketään ja anna tietä pienemmille kuin isommillekin koululaisille sekä muille kulkijoille. Suojatie on pyhä, ei vain koulujen alkaessa, vaan aina.

3. Ennakointi, havainnointi ja tarkkaavaisuus 

Lapsi saattaa liikkua liikenteessä joskus äkillisin liikkein ja vähemmän tarkkaavaisesti. Tämän takia tielläliikkujan on oltava ennakoiva ja tarkka heidän puolestaan. Tielläliikkujan tulee seurata valppaasti ympäristöänsä, katvealueita ja esimerkiksi teiden reunoja, jolloin äkillisesti siihen ilmestyvien lapsien liikkeet voi havaita ajoissa.

4. Asenne on tärkein 

Mikään ei ole tärkeämpää liikenteessä kuin ihmisen henki ja terveys. Viritä asenteesi sen mukaan. Kun asenne on kohdillaan, muuntuu oma käyttäytyminen paremmaksi kaikkia liikkujia kohtaan. Lapset ottavat vaikutteita aikuisten käyttäytymisestä liikenteessä, jolloin esimerkillisen asenteen, toimintatavan ja käyttäytymisen näyttäminen liikenteessä on myös turvallisuusinvestointi tulevaisuuteen, koska lapsi oppii tuolloin aikuiselta hyvän mallin.

Erityistä tarkkuutta vaativat paikat ja tilanteet 

Lähitaksin ammattikuljettajat kehottavat olemaan erityisen valppaina näissä tilanteissa ja paikoissa, kun koululaiset aloittavat koulutien. Tarkkaavaisena kannattaa olla toki vuoden jokaisena päivänä, alkavathan illatkin pian hämärtyä.
 

Turvallista koulutietä vuoden jokaiseen päivään!

Lisätiedot:
Viestintäpäällikkö Sakari Lauriala, p. 050 433 4230, sakari.lauriala@lahitaksi.fi

Takaisin